Bezglutenska savijača od trešanja
Budući da prijateljičin sin boluje od celijakije često mu priredim savijaču (štrudlu) od trešanja ili višanja, posebno u ovo doba kada su trešnje već pomalo dozrele.
Osobe, posebice djeca koja boluju od celijakije nemaju velik izbor namirnica koje mogu koristiti u prehrani a da su pritom i primamljive. Problem je što su namirnice bez glutena vrlo skupe te ih je i teže nabaviti. Iz tog razloga prilikom posjeta iznenadim njenog sinčića kada god za to imam priliku te mu pripremim nešto fino i mirisno da se zasladi.
Meni užitak spremati a njemu papati! :)
Sastojci za tijesto:
- 10 dag Finax brašna (ili bilo koje drugo bezglutensko brašno za kolače)
- 0,5 dl vode
- 0,3 dl ulja
- na vrh noža soli
- na vrh noža praška za pecivo
- 0,5 dl ulja ili 100gr maslaca za premazivanje
Sastojci za nadjev:
- pola kile zrelih trešanja očišćenih od koštica
- 1 vanil šećer
- 6 dag šećera
Zamijesite tijesto i podijelite u 4 dijela, svaki dio tanko
razvaljati te svaki list mazati uljem ili maslacom i slagati
jedno na drugi, staviti nadjev i zamotati.
Zamotanu savijaču premazati razmućenim
jajetom.
Peći 20 minuta na 200 stupnjeva.
Mlako posipati šećerom u prahu (po volji).